Trekantområdets PtX-partnerskab udvider med endnu en stærk partner

Billede af 2 joinjet flyvemaskiner, parkeret på jorden

JOINJET A/S har netop takket ja til at indgå i Trekantområdets partnerskab, Triangle Energy Alliance, som udvikler Power-to-X (PtX) løsninger til den tunge transport. Samtidig styrkes sekretariatet med en deleansættelse med Crossbridge Energy Fredericia.

For godt et år siden gik 13 virksomheder og syv syddanske kommuner sammen om at danne sit eget partnerskab med det formål at sænke prisen på grønt brændstof ved at koble virksomhedernes energistrømme og forbrug sammen. Og siden er det gået stærkt. I dag tæller partnerskabet Triangle Energy Alliance (TEA) 18 virksomheder og syv kommuner.

Spiller hinanden stærkere

– 2021 har primært været præget af etableringen af TEA. Vi har fået opbygget en solid samarbejdsstruktur på tværs af virksomheder og kommuner, ikke mindst hjulpet på vej af hyppige netværksmøder, der i den grad gør partnerne kloge på hinandens styrker, og hvordan de kan spille hinanden stærkere, når der skal produceres nye, grønne brændstoffer og ny energi, siger Christian Motzfeldt, bestyrelsesformand i TEA i forbindelse med partnerskabets første generalforsamling.

Han glæder sig særligt over, at det i løbet af det første år er lykkedes TEA at tiltrække fire nye partnere, heriblandt ikke bare et, men to flyselskaber. Lige før årsskiftet var det Blackbird Air, der takkede ja til invitationen til TEA. Det private flyselskab har netop fået følgeskab af JOINJET A/S som repræsentant for SUN-AIR Aviation Group, og der er dialog med en bred vifte af yderligere partnere inden for hele PtX værdikæden.

Grønne mål kan nås med TEA

– Vi ser TEA’s PtX-projekt som spændende og vigtigt for at opnå de globale og nationale grønne mål, der skal til for at reducere CO2-aftrykket. Inden for vores industri er det oplagt primært at fokusere på Sustainable Aviation Fuel (SAF). Igennem vores samarbejde med TEA får vi mulighed for at være med til at sætte vores præg på projektet og de fremtidige processer, som PtX kan bibringe samfundet og de forskellige industrier, heriblandt luftfartsindustrien, siger Martin Fløe Bjerregaard, COO i JOINJET A/S, der tilføjer, at SUN-AIR Aviation Group allerede har iværksat adskillige interne energibesparende tiltag på både faciliteter samt transportmidler.

En stærk profil i sekretariatet

Også på de indre linjer forstærkes TEA med ansættelsen af Lasse Raunholt Kristoffersen i en delestilling med Crossbridge Energy Fredericia. Lasse kommer fra en stilling som politisk chefkonsulent i ITD, brancheorganisationen for den danske vejtransport.

I de seneste fire år har han haft ansvaret for at formulere og drive ITD’s politiske indsats på klimaområdet både nationalt og på EU-plan, herunder også PtX’s rolle i omstillingen af den tunge vejgodstransport.

– Der skal ikke herske tvivl om, at det er et drømmejob for mig. TEA står med kombinationen mellem partnervirksomheder og kommuner i en unik position til at levere på ambitiøse grønne målsætninger, og så hviler det på et utroligt stærkt fundament. Med afsæt i min klimapolitiske baggrund fra transportbranchen bliver min opgave også først og fremmest at understøtte de mange aktiviteter og projekter, der allerede ligger i partnerskabet i dag. Jeg ser meget frem til at spille min rolle i at udvikle den indsats endnu mere de kommende år sammen med Søren Schmidt Thomsen og TEA’s partnere, siger Lasse Raunholt Kristoffersen.

Household begreb

2021 blev også året, hvor netop PtX blev et household begreb for mange danskere. Ikke mindst hjulpet på vej af både dronningens og statsministerens nytårstaler, hvor netop grønne løsninger til at fragte varer fra den anden side af jordkloden til lands, til vand og i luften på en mere klimavenlig måde blev italesat.

Et begreb, der i dette års første forårsmåned blev fulgt op af en bred politisk aftale, der skal sætte skub i PtX.

– Det er vores vurdering, at vi efter et meget travlt etableringsår har skabt et stærkt fundament til at indfri TEA’s formål – nemlig at virksomhederne lykkes med deres ambitiøse investeringer i PtX i Trekantområdet. Grundlaget er dermed lagt for, at Trekantområdet kan blive et markant europæisk center for PtX, siger Christian Motzfeldt.

Kontaktinformation

Christian Motzfeldt, Bestyrelsesformand TEA, tlf. 40 80 48 60
Søren Schmidt Thomsen, Sekretariatschef TEA, sst@trena.dk  , tlf. 29 46 68 64
Martin Fløe Bjerregaard, COO JOINJET A/S, mab@joinjet.com, tlf. 20 32 86 44

Gå til partnersiden her